Typy zahradních grilů
17. 5. 2022
Opékání nad ohněm je způsob přípravy jídla starý skoro jako lidstvo samo. Své kouzlo má i pro moderního člověka. Speciality z grilu si získají srdce náročného strávníka svou nenapodobitelnou chutí. Dokonce patří mezi ty zdravější varianty, jak na talíř dostat něco k snědku. I zapřisáhlí odpůrci vegetariánství mají totiž slabost pro vypečenou zeleninu. Při správném postupu navíc maso grilováním přichází přirozenou cestou o část tuku. Poradíme vám, jak grilovat zdravě a jak si vybrat správný gril.
Než se pustíte do hledání receptů, nákupu surovin vhodných ke grilování a svolávání natěšených strávníků, měli byste vědět jednu věc: není grilování jako grilování. Z pohledu přípravy jídla ho dělíme na dvě základní skupiny. Přímé a nepřímé. To první je rychlé a efektní, druhé pomalé ale delikátní.
Metodu přímého grilování si můžete představit jako opékání špekáčku nad táborákem. Využíváme vysokou teplotu na rychlou přípravu jídla, můžete se řídit tím, že jídlo je maximálně do 20 minut připravené k servírování. Dělají se takto plátky masa nebo zeleniny s charakteristickým vzorem proužků vypálených od roštu. Oproti tomu nepřímé grilování má nejblíže ke kombinaci horkovzdušné trouby a udírny. Využívá různých tepelných zón na grilu a je k němu nezbytné použití poklopu grilu. Tato metoda pracuje s nižší teplotou, horký kouř cirkuluje v uzavřeném grilu a výsledkem je šťavnaté jídlo s typickým aroma. Metody se dají i zkombinovat půl na půl. Nejprve zprudka grilujeme na přímém žáru a poté pokrm přesuneme do nepřímé zóny k pomalejšímu dodělání. Výsledkem je křupavá kůrka a šťavnatý vnitřek.
OD TÁBORÁKU PO ŠÉFA GRILU
Svět grilů je neskutečně pestrý. Na výběr máte elektrické, plynové i klasiku na uhlí či brikety. Některé vystačí pro dva, jiné obslouží menší svatbu. Chcete také udit, dělat pizzu nebo si večer zpříjemnit posezením u ohniště? Není problém. Ostatně posuďte sami – nabídka je pestrá.
Grily na uhlí a brikety
BRIKETY VERSUS UHLÍ
Oba dva druhy paliv se zažehnou do 15-20 minut. Dřevěné uhlí hoří ale rychleji, standardní porce dřevěných uhlíků dohoří přibližně do 1 hodiny. Teplota dřevěného uhlí také často nedrží stejnou úroveň. Brikety naopak hoří pomaleji a pozvolna, stejná porce zažehnutých briket dokáže hořet 3-4 hodiny, jsou tak vhodné pro nepřímé grilování.
Plynové grily
Elektrické grily
Speciality: BBQ, udírny, krby a ohniště
Roste však počet lidí, kteří jídlo kouřem nechtějí jen tak zlehka polechtat. Chtějí mu dopřát pořádnou nálož. Hitem poslední doby se proto stávají betonové krby jako samotné nebo i kombinované s udírnou.
Specialitou jsou modely grilů s boční spalovací komorou. Ty jsou skvělé pro úpravu jídla technikou BBQ (barbecue). Jedná se o grilování teplotou lehce nad 100 °C za přítomnosti kouře.
Grilování se týká i příznivců romantických večerů u plápolajícího ohně. Některé modely otevřených ohnišť a zahradních krbů mají i rošt. Hned jak se polena rozhoří, můžete si opéct špekáčky. Jak se s postupujícím večerem dřevo mění na uhlíky, přijde čas na grilování.
Stále váháte, který gril pro vás bude ten pravý? Nezoufejte, po přečtení našeho článku budete mít jasno - Jak vybrat gril.